Hattuşaş Antik Kenti Hakkında Bilgiler Çorum
Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan Hattuşaş Antik Kenti, Anadolu tarihinde yüzyıllar boyu çok önem arzeden bir merkez olmuştur. Antik kent Çorum’un Boğazkale ilçesine yalnızca 4 km, Çorum merkezine ise 80 km mesafede yer almaktadır. Tarih boyunca önem arzeden medeniyetlere ev sahipliği yapması sebebiye kent çok geniş bir alana yayılmış durumdadır. Kentin başkent olduğu M.Ö 17.yy ve 13.yy tarihleri arasındaki dönem en yükselişe geçtiği dönemdir.
Hattuşaş Antik Kenti’nde ilk kazı çalışmaları 1834 yılında yapılmıştır. Yapılan kazılar sonucunda kentte dünyada yapılan ilk yazılı antlaşma tabletlerine burada rastlanmıştır. Bugün ziyarete açık olan kent geniş bir alanda kurulu olması sebebiye bölümleri ayrılmıştır. Bu bölümler Yukarı Şehir, Aşağı Şehir, Büyük Kale ve Yazlıkaya’dır. Yukarı Şehir kısmında çoğunlukla tapınaklar ve kutsal yapılar bulunmaktadır. Şehrin önem arzeden yapıları arasında yer alan Aslanlı Kapı ve Kral Kapısı burada yer almaktadır. Kentin en eski yerleşim yerinin Büyük Kale ve çevresi olduğu bilinmektedir.
Hattuşaş Antik Kenti’nde bulunan yazılı kayıtlara göre Hiti Kralı’nın Anitta olduğu bilinmektedir. Anadolu’nun tarih boyunca önem arzeden merkezlerinden biri olan kentin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi 1986 yılına uzanır. Neredeyse 400 yıl boyunca Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olmuş ve 2,5 km boyunca uzanan genişliğe sahip olan Hattuşaş, bugün yalnızca yerli değil yabancı pek çok turistin de ilgisini çekmektedir.
Çorum
bölgesinde bulunan diğer gezilecek yerleri de inceleyebilirsiniz. İyi eğlenceler.
Hattuşaş Antik Kenti
xx**xx
xx***xx