Pazar, Nisan 28, 2024

Afyon Arkeoloji Müzesi Afyonkarahisar

Afyon Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgiler Afyonkarahisar

Afyon Arkeoloji Müzesi ya da Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi şehir merkezinde yer alan konumu ile birlikte meraklıları tarafından ziyaret edilmektedir. Afyon’da 1928 yılında başlatılan müzecilik çalışmalarına 1971 yılına kadar Taş Medresede devam edilmiştir. 1971 yılından sonrasında da, günümüzde de ziyaretçilerini ağırlayan yeni müze binasına taşınmıştır.

Arkeoloji binasında ilk Tunç Çağından başlamak üzere 5000 yıllık Afyon tarihine ait her türlü eser, 9 salonlu kapalı teşhir ile birlikte bahçedeki açık teşhir alanlarında sergilenmektedir. Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde Afyon’da kurulan Asar-ı Atika Muhipleri Cemiyeti’nin çabaları sonucunda, Gedik Ahmet Paşa Medresesi yani Taş Medrese, çevredeki değerli eserlerin toplandığı bir depo haline getirilmeye başlanmıştır.

Afyon Arkeoloji Müzesi’ndeki kapalı sergi salonlarında Afyon ve çevresinden bulunup gün yüzüne çıkarılmış olan arkeolojik eserler, kronolojik bir sıraya konularak sergilenmektedir. Bu salonlar; Eski Tunç, Hitit, Frig, Lidya, Roma ve Bizans dönemlerine ait çok zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır.

Bu dönemlere ait pişmiş toprak, taş mermer, kemik, cam, metal kap kacak, heykel ve sikke gibi araç ve gereçler, yöremiz insanlarının, M.Ö. 3000’li yıllardan günümüze kadar yaşayışı, inancı, üretimi, ticareti hakkında araştırmacılara ve bilim insanlarına önem arzeden bilgilerle veriler sağlamaktadır.

Ayrıca mermer ticareti ve sanatı ile birlikte ilgili bilgi veren mermer heykeller, lahitler, mezar taşları ve mimari parçalar müzenin önemini ve değerini arttıran etmenlerdendir. Tüm bu eserlerin yanında maalesef, Türk-İslam eserlerinin çoğu, kapalı sergi salonunun yetersizliği sebebiyle sergilenememektedir.

Müzenin bahçesinde açık sergi alanında ise çoğunlukla Roma ve Bizans dönemi mezar stelleri, lahitler, küpler, heykeller, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait mezar taşları yer almaktadır.

Müze içerisindeki eserler sınıflandırıldığında çıkan rakamlar ise şu şekildedir;
Arkeolojik Eser: 13217
Etnoğrafik Eser: 4484
Sikke: 26252
Arşiv Vesikası: 26
El Yazması Kitap: 33
Toplam: 44012

Afyonkarahisar

bölgesinde bulunan diğer gezilecek yerleri de inceleyebilirsiniz. İyi eğlenceler.

Afyon Arkeoloji Müzesi

xx**xx

xx***xx

ÖNERİLENLER

POPÜLER

Hatay Kral Künefe

Dudu’s

SON YORUMLAR